Ulla Grace Hyvinvointia on päättämässä toimintansa

Tea‑treetä pidetään eteerisenä öljynä, joka on kuin koko lääkelaukku pikku pullosessa. Tea‑treen poikkeuksellinen voima piilee sen ainutlaatuisessa koostumuksessa. Se suojaa elimistöä haitallisilta mikrobeilta ja tukee ihmisen omaa vastus­tuskykyä.

Tea-tree, Melaleuca alternifolia on kotoisin Australiasta missä sen eri lajeja on yli 300. Tehokkuutensa ansiosta se on parhaiten tunnettu ja eniten käytetty. Tea-Tree nimen tälle puulle antoi kuuluisa englantilainen tutkimusmatkailija kapteeni Cook 1700 luvun puolivälin jälkeen matkatessaan Tyynellä merellä.

Tea‑tree eli pa­perikaarnapuu on pensasmainen ikivihreä, jonka lehdet ovat neulasmaisia. Puun kellertävän vihreät pehmeää pulloharjaa muistuttavat kukat koristavat oksien päitä. Alkuperäiset luonnonvaraiset Tea-Treen  kasvualueet ovat olleet vaikeakul­kuisia suoalueita.

Bundjalung aboriginaalit tunsivat hyvin Melaleuca alternifolian parantavat ominaisuudet. He käyttivät sitä mm. haavoihin ja iho oireisiin murskaamalla lehtiä kipeän paikan päälle ja peittämällä sen sitten lämpimällä mutapakkauksella.

Ensimmäinen tutkimus Tea-Treen terveyhdyttävistä ominaisuuksista on v.1925 jolloin tiedemies Arthur Penfold julkaisi työnsä, jossa Melaleuca alternifolia todettiin antiseptisena aineena 13 kertaa tehokkaammaksi kuin tuolloin yleisesti käytetty karbolihappo. Kolme vuotta jatkuneiden systemaattisten testien tuloksena todettiin tuolloin myös, että tällaiset ominaisuudet omaava Tea-Tree epääsääntöisesti Bungawalbyn suoalueilta. tutkimus osoitti myös, että yksittäisten puidenkin tuottamissa Tea-Tree  öljyissä on huomattavia koostumus eroja. Tea-Tree nousi tutkimusten myötä joksikin aikaa lääkärien ja hammaslääkärien suosioon, koska sen todettiin mikrobien tehokkaan tuhoamisen lisäksi hajottavan tulehdusreaktioon liittyvää märkää ja olevan kudosten soluja ärsyttämätöntä. Ongelmana silloin oli kuitenkin öljyn riittävä saatavuus ja tasalaatuisuus. Tea-Treetä keräsivät harvalukuiset ammattimiehet vaikeakulkuisilta suoalueilta varustuksenaan partakoneenterävät  veitset ja juuttikankaiset säkit. Kun penisilliini ja synteettiset lääkkeet valtasivat alaa, Tea-Tree unohtui.

Eurooppaan Tea-Tree öljy löysi tiensä 1980 luvun puolivälissä Lontoon luontaisalan messuilta ja aromaterapian välityksellä. Sen jälkeen markkinoille tulvi monenlaisia ja laatuisia tea-tree öljyjä, joiden koostumus ei ollut tiedossa.

Australialainen alkuperäinen standardi määritti tea- tree  öljyn koostumuksen; terpinen- 4- oliferum yli 30% ja 1,8 sineoli alle 15%. Sen pääkomponentit määritellään nykyään seuraavasti; kolme tärkeintä aineosaa ovat terpinen-4-ol, c-terpinene ja a-terpinene  yhteensä noin 70% öljystä ja q-cymene, terpinolene, a-terpineol ja a-pinene muodostavat  noin 15%  öljyn kokonaiskomponenteista, joita tunnetaan noin 100 oil (Brophy et al.1989)

Tutkimuksissa tehokkaimmiksi aineosiksi erilaisten mikrobien, sienien ja bakteereiden kasvun ehkäisyyn ja tuhoamiseen on todettu terpinen-4-ol,a-terpineol, a-pinene and b-pinene, followed by 1,8-cineole.
A ntifungal activity of the components of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil
K.A. Hammer 1, C.F. Carson 1and T.V. Riley1,2
1 Discipline of Microbiology, School of Biomedical and Chemical Sciences, The University of Western Australia, Crawley, WA, Australia,   and
2 Division of Microbiology and Infectious Diseases, Western Australian Centre for Pathology and Medical Research, Queen Elizabeth II Medical Centre, Nedlands, WA, Australia
2003/159: received 26 February 2003, revised and accepted 13 June 2003

Miten käyttää Tea-Tree öljyä,

Eteeriset öljyt itsehoitona ovat tarkoitetut vain ulkoiseen käyttöön ja ne tulee aina laimentaa ennen iholle käyttöä.
Laimentamiseen sopivat ihoa hoitavat mahdollisimman miedon tuoksuiset kasviöljyt kuten esim. jojoba tai aprikoosinkivi
Laimennus suhde on iästä riippuvainen.
Lapsille alle 3 vuotta ei iholle ilman ammattilaisen neuvoa
3-7  vuotialle 1 tippa 10 ml kasviöljyä
7-12 vuotialle ja heikkokuntoisille 1 tippa 5ml kasviöljyä
Aikuisille 2-3 tippaa 5ml kasviöljyä.

Tea-TreePlus neste on  erittäin turvallinen  ja monikäyttöinen,  mukana kulkeva  suihkepullo.

Luonnon varainen Tea-tree Austraaliassa

 

 

 

 

Ulla-Maija Grace